Een prettige leefomgeving voor je kat!

Katten zijn prachtige huisdieren. Vele huishoudens beschikken tegenwoordig over één of meerdere katten, die de leefomgeving van het huishouden geheel af maken. Echter is het ook belangrijk dat de leefomgeving voor de katten ideaal is. Zo zijn katten namelijk unieke huisdieren die soms nogal wat kunnen vragen, maar ook bepaalde streken kunnen uithalen. In dit blog kijken we met je naar de eigenschappen van een kat en naar de maatregelen die jij kunt treffen om een zo optimaal mogelijke leefomgeving voor je kat te realiseren!

Zorg voor voldoende speeltjes

Er zijn natuurlijk verschillende soorten katten, met zo ieder zijn eigen karakter. Zo zijn er namelijk huiskatten, die het geheel prima vinden om de gehele dag te luieren in huis. Echter zijn er ook katten die juist wél op pad gaan. Deze katten jagen bijvoorbeeld op de insecten, muizen en nog veel meer wat maar in de tuin loopt of vliegt.

Wanneer je dit gedrag wilt trainen of wilt spelen met de kat, zou je ervoor kunnen kiezen om vanaf jongs af aan speeltjes aan te schaffen. Zo zijn er verschillende veertjes en niet-sterke laserpennen te verkrijgen, waar jouw kat vervolgens achteraan zult gaan. Na verloop van tijd zal jouw kat de oefeningen buitenshuis uitvoeren, zodat je wellicht wel snel af kunt zijn van je eventuele muizenproblemen! 

Houd je kat echter wel goed in de gaten, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ook op vogels of andere beesten wordt gejaagd!

Eigenschappen van een kat

Of je nu beschikt over een actieve en jagende kat, of juist een luie huiskat, de eigenschappen van een kat zijn vrijwel hetzelfde. Katten houden er namelijk van om hun territorium af te bakenen met luchtjes. Zo schuiven ze vaak langs banken, stoelen en ander meubilair, om zo hun territorium geheel uit te kunnen stippelen. 

In sommige gevallen zijn deze eigenschappen minder ideaal, omdat katten ook kunnen gaan sproeien. Dit is meestal het gevolg wanneer er zich bijvoorbeeld stress of conflicten afspelen tussen de huiskatten onderling. Om deze problemen te bedrukken en niet meer voor te laten komen, is er Feliway!

De voordelen van Feliway!

Feliway is een kunstmatige kopie van de natuurlijke ‘geurboodschapper’ waar een kat over beschikt, het zogeheten gezichtsferomoon. Dit feromoon geeft de kat af door middel van klieren in de kop, die vrijkomen wanneer de kat met zijn hoofd langs objecten wrijft. De feromonen die de kat – door middel van het wrijven – afgeeft aan de omgeving, geven hem rust, zekerheid en vertrouwen. De ‘feel good-signalen’ die Feliway afgeeft, helpen de kat om eventuele stress-situaties te overwinnen en hem op zijn gemak te laten voelen. Hierdoor zal het sproeien worden voorkomen en beschikt de kat altijd over een voor hem veilige en rustige leefomgeving.